InfoCaption
Boka demo

Locka till lärande med interaktivitet och variation

Att vi människor är olika är inget nytt. Samma sak gäller hur vi tar till oss information och kunskap där vissa av oss föredrar visuellt och auditivt lärande medan andra föredrar att läsa sig till samma kunskap. Likaså varierar våra preferenser när det kommer till tillvägagångsättet för lärande. Vissa personer föredrar ett formellt tidsbestämt utbildningstillfälle och andra föredrar det mer informella lärandet där personen själv bestämmer tidsupplägget.

Det finns en rad aspekter att ta hänsyn till när kunskap ska delas inom en organisation. Många organisationer upplever en utmaning i att förmedla information på ett sätt som är enkelt att förstå och ta till sig, för samtliga medarbetare. 

En ledstjärna i skapandet av utbildningar och även instruktionsmaterial, är det bevingade uttrycket "less is more", att faktiskt minska mängden information som ingår i materialet och istället fokusera på det mer övergripande. Människan har en begränsad förmåga till koncentration och med allt för omfattande information uppstår risken att relevant fakta missas eller glöms bort. En annan framgångsrik metod är att erbjuda varierande inlärningsformer för att möta individuella preferenser.

För att öka motivationen och främja lärandet kan organisationer dra nytta av interaktivitet i sina digitala utbildningar. Genom att använda sig av videor, textavsnitt och FAQ kan deltagarna aktivt engagera sig i innehållet. Det är viktigt att ha i åtanke att många människor har svårt att behålla fokus under långa perioder av läsning eller tittande, vilket gör det nödvändigt att skapa en variation som upprätthåller deras intresse och engagemang.

IT-teknikern Sofie Johansson på Skövde kommun, insåg vikten av variation när hon skapade utbildningsguiden ”Installation av ny tjänstetelefon” för kommunens medarbetare. Hon berättar vidare:

När jag inte gör guider jobbar jag i IT-akuten som kan ses som en fysisk Servicedesk, majoriteten av ärenden vi hanterar är just telefonrelaterade ärenden.

Tanken med guiden var att försöka samla allt vi brukar hjälpa till med i en enda guide men samtidigt inte göra den övermäktig att ta till sig. För långa texter och för lite bilder är något som i alla fall får min hjärna att stänga av. Jag vet att jag själv lär mig bättre genom att se en video men ibland kanske jag har kört fast på ett litet steg och då kanske det räcker med text/bilder för att komma vidare snabbt. De övriga inställningarna som jag valt att lägga i en FAQ-meny hjälper till att inte göra guiden för lång och det blir lätt att välja vilka avsnitt man vill titta vidare på. Det blir också en vinst för vår Servicedesk som lättare kan hjälpa användare över telefon om de har fastnat på något steg.

 

MG_Blogg_featured_23_skovdeKlicka här för att komma till Skövde kommuns utbildningsguide

Skövde kommun får utmärkelsen Månadens guide

Varje månad utser vi på InfoCaption Månadens guide - en guide som vi vill lyfta lite extra på grund av värdet den skapar i organisationen. Som tack till personen/personerna som har skapat Månadens guide donerar vi varje månad 1 000 kr till organisationen Hand in Hand Sweden, som bekämpar fattigdom genom att skapa fler jobb i utsatta länder. Hand in Hand arbetar med modellen "hjälp till självhjälp", som går i linje med InfoCaptions egen mission "att göra det enklare för medarbetare att hjälpa varandra".

Vi på InfoCaption ser Skövde kommuns guide som ett utmärkt exempel på en utbildningsguide med en bred räckvidd som har potential att nå ut till många, oavsett preferenser när det gäller kunskapsinlärning. Att guiden dessutom både finns för Samsung och Iphone gör användningsområdet ännu bredare! 

 

 

Vill du lära dig mer om hur ni kan kunskapsdela på ett bättre sätt?

Boka demo!

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Axel Österlund InfoCaption

Axel Österlund