InfoCaption
Boka demo

Att tänka, testa och klicka stimulerar lärandet

Att vi människor är olika är inget nytt. Samma sak gäller på vilket sätt vi önskar ta till oss information och kunskap, en del av oss vill se och höra medan andra hellre läser sig till samma information. Detta gäller även vid vilken tid vi önskar ta till oss information, som en del av arbetet eller vid sidan av, vid en bestämd tid eller i vår egen takt.

 

Det finns väldigt mycket att tänka på när det gäller utbildning och information. Det handlar bland annat om att skapa tillgänglighet och att säkerställa att alla hittar och tar till sig informationen på ett bra sätt. En utmaning för många organisationer är just att stimulera anställda att mer och mer ta ansvar för sitt eget lärande som en naturlig del av arbetsdagen.

Ett bra första steg är att tänka ”less is more” och faktiskt skala ner mängden information i utbildningar och att bara fokusera på en övergripande nivå. Detta eftersom man bara har ett kort koncentrationsfönster på grund av människans drastiska glömskekurva. Ett annat alternativ kan vara att erbjuda olika upplägg för samma utbildning som förmedlas genom olika typer av media.

För att öka motivationen och stimulera lärandet kan organisationer med fördel fokusera mer på interaktivitet, exempelvis frågor, video och scenarier, som deltagaren behöver ta ställning till. Bra att veta är att många inte kan fokusera länge på att läsa och titta utan vi behöver utmanas för att hålla intresset uppe.

Annika Wetterberg (vård och omsorg) Intraservice Göteborgs Stad, insåg vikten av att tillhandahålla utbildningsmaterial i olika format för att ge så många som möjligt bra förutsättningar. Hon berättar vidare:

"Den interaktiva utbildningen är ett komplement till den utbildning användaren får på sin arbetsplats och till de manualer som finns beskrivet i bild, film och text som vi på intraservice levererar. När jag var ute i verksamheten noterade jag att flera hade svårt att ta sig tid, alternativt hade svårt att ta till sig information i traditionella manualer och jag kände att vi saknar just denna form av utbildning.

Idag finns ingen träningsmodul för just registrering i mobil samtidigt som många vikarier inte har tillgång till egen arbetsmobil. Metoden vänder sig till den användare som har svårt att ta till sig information genom att läsa eller se på film och som lär sig bättre genom att själv vara aktiv. Den är även lämpad för den som arbetat en tid men som behöver repetera. Den interaktiva utbildningen ligger mer i tiden och liknar mer ett spel i en APP där användaren måste tänka, testa och klicka sig vidare för att slutföra uppgiften. Den interaktiva utbildningen har fått mycket positiv feedback och det är ett lekande lätt och roligt sätt att lära sig något nytt."

manadensguide_aug_21_bgW

Interaktiv mobilguide, en del av en längre utbildning. Klicka här för att se guiden.

 

Testa gärna att ta del av den interaktiva guiden. För att se den på rätt sätt skannar du QR-koden till höger med din mobila enhet och följer instruktionerna.

För dig som inte kan läsa QR-kod i din mobila enhet, kan du ta del av guiden i din webbläsare, dock visas den inte i mobilformat. Klicka här för att se guiden. 

 
 
 

Responsen från verksamheten har varit väldigt positiv:

"Jag har gått genom den interaktiva guiden och kan säga att den är toppenbra, från början till slut, när man ska avsluta arbetspasset. Bra strukturerad och enkel så man förstår."

"Guiden var superenkel att förstå, lätt svenska och tydliga ikoner om man nu råkar göra fel. Videon var suverän om hur man loggar in med QR-kod."

Vi i team InfoCaption tycker att detta är ett väldigt spännande område: att låta användare ta del av en interaktiv guide, klicka sig runt och få möjligheten att göra fel och lotsas rätt. Att låta flera sinnen arbeta samtidigt ökar chansen till att instruktionen snabbare blir till kunskap.  

Göteborg stad har tack vare deras fantastiska arbete fått utmärkelsen Månadens guide. 

 

Vill du lära dig mer om hur ni kan kunskapsdela på ett bättre sätt?

Boka demo!

 

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Ida Linnér InfoCaption

Ida Linnér