InfoCaption
Boka demo

Så får du din helt egna guide på jobbet

En guide är någon eller något som visar dig vägen, som handleder dig när du är vilse eller behöver hjälp. På semestern har man en reseledare och i bilen en GPS. För oss på InfoCaption och våra användare betyder ordet guide "något som hjälper dig att komma vidare i arbetet".

Vad är en guide? På till exempel flygplatser och tågstationer guidar tidtabellerna dig till rätt gate eller perrong. När du köper dig en ny pryl följer det ofta med en manual som guidar dig till att komma igång. Och för många är Youtube en plats där guider jobbar dygnet runt. Där finns guiderna i form av videos där någon visar hur man gör något eller berättar hur något fungerar (utöver alla "Let's Plays", kattvideos och "fail compilations" såklart). Du kan alltså ständigt få snabb hjälp med det du behöver så länge du har tillgång till en enhet med internet, vilket majoriteten av oss har idag. Du kan bli handhållen hela vägen medan du bygger ihop din första dator. Du kan lära dig spela instrument på egen hand hemma i vardagsrummet. Du kan få hjälp med att lära dig ett skateboardtrick av någon på andra sidan jordklotet samtidigt som du sitter i skateparken. Det händer att jag stannar upp då och då för att tänka "Hur klarade man sig förr?". Jag tackar universum för att jag föddes i en tid med dessa möjligheter att lära mig nya saker på. Och såklart människorna bakom tekniken!

Som vi på InfoCaption ofta pratar om är det även sällan såhär enkelt att lära sig om något i arbetslivet. Kurser anordnas när man tycker att det behövs, och information om system, rutiner eller arbetssätt ligger spritt på flera olika platser i verksamheten.  Trots att vi i flera år har använt oss av sökmotorer på fritiden för att snabbt hitta svaren på våra frågor har många ännu inte absorberat detta i sina organisationer. Med hjälp av sökmotorer kan vi hitta mycket om mycket, men i många fall har verksamheter sina egna rutiner och arbetssätt kring utförande av arbetsuppgifter som såklart inte tas upp i externt material.

Något vi också ofta pratar om är Performance Support, som rent av betyder "ett ständigt tillgängligt stöd i arbetet som hjälper dig förbi kunskap- och informationsbaserade hinder". Ett system för Performance Support kan vara nyckeln till att börja anpassa verksamhetens sätt att lära på till tiden vi lever i. Ett sådant system kan bl.a. vara ett internt Youtube där man när som helst kan lära sig om ämnen relaterade till sitt arbete, och där materialet kan utformas efter verksamhetens egna sätt att jobba på.

daniil-silantev-367138-unsplashPhoto by Daniil Silantev on Unsplash

Åter till guider... År 2002 när företaget grundades började ordet ”guide” i InfoCaptions värld att betyda ”steg-för-steg-instruktion i form av en skärminspelad film som visar hur man gör något i ett datorsystem”. Det har sedan dess utvecklats till att även innebära bland annat: textinstruktion, webbkurs och processdiagram. En guide kan även vara, det vi kallar, ”producenten”, dvs. den som skapar instruktionen. Tekniskt sett är det producenten som svarar på användarens frågor varje gång guiden spelas med fördelen att denne kan sköta sina andra arbetsuppgifter samtidigt som ett flertal personer får de svar de behöver för att komma vidare i arbetet. Många av våra kunder använder InfoCaption som ett komplement till support eller kundtjänst. Genom att i första hand erbjuda användarna guider att titta på besvaras de där enklare frågorna utan att belasta supportpersonalen.

Vår filosofi är att materialet som skapas i de flesta fall ska vara "tillräckligt bra", hellre än att det ska vara perfekt. Det är bättre att lägga en timme på att skapa en handfull halvdana guider, än att lägga en heldag på en enda som har det perfekta ljudet och som är visuellt tilltalande. Det är ändå själva utförandet av uppgiften som är det viktigaste för användaren. Här vinner kvantitet över kvalitet helt enkelt.

Så, hur får man sin helt egna guide på jobbet som alltid är tillgänglig för att lära ut och hjälpa? Vårt tips är att investera den tid, pengar och resurser som krävs i ett system för Performance Support. Det är en långsiktig investering som gynnar verksamhetens effektivitet, höjer den allmänna kunskapsnivån och minskar andelen kunskapsrelaterad stress - som faktiskt är vanligare än man kan tro.

Varför inte ta det stora omtaget man har pratat om sen man hörde ordet "digitalisering" för första gången? Det är såklart svårare än att bara knäppa med fingrarna och säga "Så här gör vi, nu kör vi!", men ju längre man väntar desto jobbigare kommer övergången bli. Och det kan vara så att det faktiskt är enklare än ni hade trott!

Läs också: Det är DU som skapar ett bättre arbetsliv

 

 

Vill du lära dig mer? 

Ladda ner e-bok

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Adam Eriksson InfoCaption

Adam Eriksson