InfoCaption
Boka demo

Så får du din helt egna guide på jobbet

En guide är någon eller något som visar dig vägen, som handleder dig när du är vilse eller behöver hjälp. På semestern har man en reseledare och i bilen en GPS. För oss på InfoCaption och våra användare betyder ordet guide "något som hjälper dig att komma vidare i arbetet".

Vad är en guide? 

Vad är en guide? På flygplatser och tågstationer guidar tidtabellerna dig till rätt gate eller perrong. När du tex köper nya vitvaror följer det ofta med en manual som guidar dig till att komma igång. De flesta av oss tar regelbundet hjälp av Youtube där guider i videoformat jobbar dygnet runt. Du kan lära dig att spela ett instrument eller få hjälp steg-för-steg när du bygger ihop en dator hemma i vardagsrummet, samtidigt som skaparen av videon ligger och sover på andra sidan jorden. Idag finns möjligheten att få hjälp snabbt med i princip vad som helst och det är inte utan att man frågar sig själv: ”Hur klarade man sig förr?”

Lära sig i arbetslivet

I arbetslivet däremot, är det inte alltid lika smidigt att hitta information och lära sig något nytt. Information om system, rutiner och arbetssätt ligger ofta utspridda på olika system och trots att vi i många år har använt oss av sökmotorer i vardagen har många ännu inte implementerat detta i sina organisationer. Med hjälp av sökmotorer kan vi förvisso hitta mycket om mycket, men inte rutiner och arbetssätt för en specifik arbetsplats.

"Ett ständigt tillgängligt stöd i arbetet som hjälper dig förbi kunskaps- och informationsbaserade hinder.” Så kan man beskriva Performance Support och ett sådant system kan vara nyckeln till att anpassa verksamheten till tiden vi lever i. Det kan bli ett internt Google eller Youtube med innehåll som utformas efter verksamhetens egna sätt att jobba på.

daniil-silantev-367138-unsplashPhoto by Daniil Silantev on Unsplash

Åter till guider. När InfoCaption grundades 2002 beskrev man sin produkt som: ”steg-för-steg-instruktion i form av en skärminspelad film som visar hur man gör något i ett datorsystem”. Dessa guider har sedan dess utvecklats till att, bland annat, även innefatta textinstruktion, webbinar och processdiagram. Många av våra kunder använder InfoCaption som ett komplement till support eller kundtjänst. Genom att i första hand erbjuda användarna guider kan de enklare frågorna besvaras utan att belasta supportpersonalen.

Kvantitet före kvalitet

Vår filosofi är att materialet som skapas till guiderna inte behöver vara perfekt, många gånger räcker det med ”tillräckligt bra”. Det är bättre att skapa en handfull guider som är okej än att skapa en enda guide som är visuellt tilltalande och med det perfekta ljudet (det finns inga genvägar, det tar tid). Vi förespråkar kvantitet före kvalitet och det viktigaste är att användaren förstår hur uppgiften ska utföras.

Komma igång

Så, hur får man sin helt egna guide på jobbet som alltid är tillgänglig som hjälp och för att lära ut? Vårt tips är att investera i ett system för Performance Support. Det är en långsiktig investering som gynnar verksamhetens effektivitet, höjer den allmänna kunskapsnivån och minskar andelen kunskapsrelaterad stress - som faktiskt är vanligare än man kan tro.

Det kan kännas som en stor utmaning att implementera ett nytt system, men ju längre man väntar, desto mer jobb blir det när man väl tar tag i det. Och det kan vara så att det faktiskt är enklare än ni hade trott!

Läs också: Det är DU som skapar ett bättre arbetsliv

 

Vill du lära dig mer?

New call-to-action

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Adam Eriksson InfoCaption

Adam Eriksson