InfoCaption
Boka demo

Det är DU som skapar ett bättre arbetsliv

YouTube och delning av kunskap på nätet har förändrat hur vi ser på kunskap och tillgången till densamma. Utanför arbetslivet har detta slagit igenom ordentligt, en miljard YouTube-användare ser i mångt och mycket kunskap som en gemensam, mänsklig resurs. Mot det står fortfarande till stor del den av Francis Bacons myntade devisen om att Kunskap är Makt. Vi har våra jobb på grund av kompetens och kunskap. Ska vi verkligen dela med oss av den när vi fortfarande betalar ränta och amorterar på våra studielån?

Samtidigt fastslår Arbetsmiljöverket att stress i arbetslivet är en ytterst verklig fara och likställer den med fysisk fara. Kunskapsrelaterad stress är enligt Världshälsoorganisationen WHO ett enormt problem och en av de främsta orsakerna till att människor känner sig stressade på jobbet.Bild på en strand med en person liggandes i en hängmatta.

Och samtidigt: Utanför jobbet, när man hamnar i situationer där man behöver hjälp, blir det ibland tydligt att vi ändrat beteende som samhälle. Vi behöver helt enkelt inte bli sådär stressade och känna vanmakten eftersom vi alltmer söker oss till Google och inte sällan därefter till Youtube. Ett egenupplevt exempel:

”Utespatekniker på mindre än 60 minuter”

Häromåret hade jag fel på mitt utespa, till exempel. Det är en avancerad konstruktion med en massa jet-pumpar och grejor. Jag – som är född på 1970-talet – ringde först återförsäljaren. Han var väl inte sådär jättesugen att hjälpa mig för det var lördag kl. 13.45 och han stängde kl. 14. Möjligen skulle han kunna skicka någon nästa torsdag att titta på mitt spa. Det var -15 grader ute och vid den tiden skulle mitt spabad frusit sönder.

Så jag googlade. Och efter att ha googlat en knapp timme insåg jag att jag behövde mäta av kondensatorerna på jet-pumparna. Det hade jag aldrig gjort förut, men 10 minuter senare hade jag krupit in under spabadet med en multimeter och min telefon som hade en youtube-video som visade hur man gjorde. Jag hittade felet och en ny reservdel låg i postlådan inom kort. Kostnad: cirka 300 kr plus en timmes eget arbete.

Det här är väldigt, väldigt långt ifrån hur vi agerade för 10-15 år sedan. Det har gått fort men inte så fort som vi som jobbade med multimedia på 1990-talet trodde då. Men vi kunde å andra sidan aldrig föreställa oss magnituden i det genomslag multimedia fått.

Alla har något att dela med sig av

Och precis som killen i youtube-videon om kondensatorerna så har alla något att dela med sig av, utan undantag. Det bor en massa rädsla i att faktiskt göra det. Att faktiskt starta inspelningen på sin mobil och sedan, fast det inte blev 100 procent rätt, posta det. Men, det är genom att göra sådana saker som vi växer och det är den typen av handling från miljoner andra människor som gör att vi idag har frihet att göra sådant vi inte gjorde igår i en fantastisk takt.

Vi kan göra avsevärt för att förbättra vår arbetsmiljö

Åter till Arbetsmiljöverket och WHO:s uttalanden om (den kunskapsrelaterade) stressens negativa effekter. Inte så konstigt, vi lever i en galet stressad värld. Företag och organisationer börjar inse att det är ohållbart att fatta beslut höga på adrenalin. Något måste göras.

Ytterligare ett exempel – F4 i Excel

Jag jobbar alldeles för mycket i Excel och för en tid sedan delade min kollega Malin med sig av ett tips att man kunde trycka F4 på tangentbordet för att få in de där små dollartecknen som gör referenser absoluta. Jag har alltid känt mig stressad när jag suttit i Excel men bara den lilla grejen, att kunna trycka F4, gjorde hela skillnaden. Malin har tagit bort stressen i mitt Excel-arbete så enkelt!

Alla sitter på andras nycklar

Och det finns massor av sådana saker att dela med sig av. Allt ifrån enkla små övningar för att mjuka upp leder efter att ha suttit vid datorn till hur man byter sim-kort i sin padda - you name it!

Brist på kunskap, att andra inte har tillgång till det du vet när de behöver det skapar stress varje dag och med den följer den vanmakt som bor i att inte ha förutsättningarna att sköta sitt jobb. Och du sitter på lösningen! Börja dela något idag, nu bums, så ska du se det blir bättre på en gång!

Du är ledaren

Du är ledaren för en kraftfull förändring av arbetslivet. En förändring så stor att vi inte kommer att kunna begripa den på många, många år. Men när du kikar tillbaka så kommer du se att dina delningar kommer ha skapat enorma resultat!

 

2019-10-16

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Nils Erik Wallman InfoCaption

Nils Erik Wallman