InfoCaption
Boka demo

Har arbetslivet anpassat sig efter svenskarnas sökbeteende?

Undersökningen ”Svenskarna och internet” av Internetstiftelsen visar att sedan 2014 har vi svenskar mer än fördubblat vårt sökande på sökmotorer som till exempel Google och Bing. Under 2019 uppgav 97% av personer över 12 år att de någon gång har använt dessa tjänster och 37% gör det dagligen. Har ni som företag denna inprogrammerade sökvana i åtanke när ni utformar er interna organisation för de anställda?

Vårt sökbeteende i vardagen

Albert Einsteins citat ”Memorera aldrig något du kan slå upp i en bok” har aldrig varit så relevant för mänskligheten som idag. Fast det är ju inte så ofta man letar efter information i en bok längre, information och kunskap finns ständigt tillgängligt genom en blixtsnabb Google-sökning från vår dator, surfplatta eller smartphone. Inom samma minut som en fråga uppstår hittar vi inte bara ett kort svar, utan får fram flertal artiklar som detaljrikt beskriver eller visar det vi undrade över. Vill vi lära oss spela instrument, måla eller bygga en veranda finns det hundratals videor som lär oss hur vi gör på YouTube. Videorna skapas av kunniga, engagerade personer som vill dela med sig av sin kunskap till andra.

 

Samlad kunskap är tillgänglig kunskap

Hur ser det ut med sökbart informations- och kunskapsmaterial hos er? Har ni en kunskapsbank med artiklar som svarar på medarbetarnas arbetsrelaterade frågor? På Google finns det mycket, men kanske inte sådant som är specifikt för just er verksamhet. Saker som rutiner, arbetsprocesser och guider för hur man utför arbetsmoment är något som ni själva behöver dokumentera och tillgängliggöra. I många fall finns den här typen av information spridd i flera olika system eller på olika platser i er organisation, och i värsta fall är den bunden till en endaste person. En bra lösning är att skaffa ett verktyg för Performance Support, en plattform med möjlighet att lagra kunskapsartiklar och distribuera dem på samma sätt som vår vardagshjälte Google - via en snabb sökning.

 

Använd Google-effekten till något positivt

Betsy Sparrow, Jenny Liu och Daniel M. Wegner, från Columbia, Wisconsin och Harvard University gjorde en studie om ”Google-effekten”, även kallad digital minnesförlust. Google-effekten är fenomenet som har uppstått i och med hur enkelt det är att få svar om allt vi söker efter, via de stora sökmotorerna. Studien visade att när vi vet var vi kan hitta information om något, då lägger vi inte längre själva informationen på minnet, utan istället memorerar vi vart vi kunde hitta den. Så när du står i köket och googlar fram ett recept är chansen stor att nästa gång du ska laga samma maträtt kommer du att behöva googla fram receptet igen. Detta kan självklart hämma oss eftersom vi kanske inte alltid har tillgång till internet, men det finns också fördelar! Studien visade att ju mindre vi behöver memorera, desto mer kapacitet har vi exempelvis att lägga på kreativt tänkande kring arbetsuppgifter; något en bok eller sökmotor troligen inte skulle kunna hjälpa oss med.

 

För att sammanfatta…

Tänk på hur vana vi är att snabbt kunna söka fram information och kunskap i vår vardag och vilka fördelar det har. Se över hur det fungerar internt i er organisation idag och vilka justeringar ni skulle kunna göra för att optimera kunskapsöverföringar. Att inte behöva memorera för mycket lämnar plats för mer kritiskt och kreativt tänkande. Och ju snabbare det går att hitta det man letar efter, desto mer tid kan man lägga på den faktiska uppgiften!

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Adam Eriksson InfoCaption

Adam Eriksson