InfoCaption
Boka demo

Hyllad guide om kolhydraträkning för en tryggare vardag

Typ 1 diabetes är en utmanande och livslång sjukdom som påverkar både barn och vuxna. Varje år diagnostiseras runt 1000 barn och lika många vuxna bara i Sverige. Sjukdomen kräver en komplex behandling som sker utanför sjukhusens väggar vilket sätter extra press på den drabbade individen. Att balansera blodsockret, undvika både för låga och för höga nivåer, och att dosera rätt mängd insulin är en daglig utmaning som kan liknas vid att gå på en slak lina, en balansakt som är omöjlig att alltid klara av.

Vi på InfoCaption vill uppmärksamma och prisa en utmärkt guide för kolhydraträkning som är framtagen av organisationen Together against Diabetes1 (T.A.D.1). Ambitionen med guiden är att hjälpa personer med diabetes typ 1 att dosera insulin så exakt som möjligt i förhållande till den mat de äter. Elin Cederbrant och Emma Bygdén som ligger bakom guiden för kolhydraträkningen, är tydliga med att kolhydraträkning är bara en pusselbit i den komplexa behandlingen av typ 1 diabetes. För att uppnå bästa resultat måste man även ta hänsyn till andra faktorer som påverkar insulindoseringen, som måltidens sammansättning, tidigare aktiviteter och framtida planer.

Elin och Emma berättar vidare:
”Vi har utvecklat denna guide som ett komplement till T.A.D.1:s app, som har en inbyggd funktion för kolhydraträkning. Vårt mål var att göra guiden användbar för alla som behöver lära sig om kolhydraträkning, från nydiagnostiserade individer och deras föräldrar till vuxna som vill förbättra sina kunskaper, och till och med mor- och farföräldrar som vill vara stöd för sina drabbade barnbarn. Tillsammans med en dietist från Astrid Lindgrens Barnsjukhus har vi skapat fem olika nivåer för att göra inlärningen så enkel och lättfattlig som möjligt. Vi har även producerat egna bilder, en animerad film och videoklipp för att underlätta förståelsen.

Det är viktigt att betona att guiden ensam inte löser allt med kolhydraträkning utan den kompletteras med T.A.D.1:s funktion för kolhydraträkning i T1D-appen. Guiden lär ut tankesättet och hur man använder listorna, medan appen ger den praktiska informationen som behövs för att hantera sjukdomen i vardagen.”

Vi på InfoCaption är inte ensamma om att se guidens värde, den har blivit väl mottagen av landets kliniker. Många kliniker rekommenderar guiden till sina patienter som behöver lära sig kolhydraträkning. Den har gjort processen mer överskådlig och hanterbar, och det uppskattas att man kan gå tillbaka och repetera materialet. Utöver guidens innehåll vill vi även lyfta dess struktur och utformning; den är interaktiv och innehåller olika element såsom videor, textavsnitt och kunskapstester, vilket möjliggör aktivt deltagande i inlärningsprocessen. Vi på InfoCaption är övertygade om att guidens utformning och struktur kan fungera som en inspirationskälla för andra att skapa interaktiva guider. Grattis T.A.D.1 för utmärkelsen av månadens guide och tack för att ni använder InfoCaption i ert viktiga arbete!

 

TAD portalHär är en länk till guiden kolhydraträkning

T.A.D.1 får utmärkelsen Månadens guide

Varje månad utser vi på InfoCaption Månadens guide - en guide som vi vill lyfta lite extra på grund av värdet den skapar i organisationen. Som tack till personen/personerna som har skapat Månadens guide donerar vi varje månad 1 000 kr till organisationen Hand in Hand Sweden, som bekämpar fattigdom genom att skapa fler jobb i utsatta länder. Hand in Hand arbetar med modellen "hjälp till självhjälp", som går i linje med InfoCaptions egen mission "att göra det enklare för medarbetare att hjälpa varandra".

 

Vill du läsa mer om hur InfoCaption kan hjälpa er med digital kunskapsdelning?

Läs mer

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Axel Österlund InfoCaption

Axel Österlund