InfoCaption
Boka demo

Enkla steg-för-steg-guider löser utmaningar kring intern kunskapsdelning

Många företag och organisationer har med största säkerhet anställda som besitter viktig kunskap för verksamheten. Hur man delar denna kunskap på ett enkelt och effektivt sätt är en av hjärtefrågorna för oss på InfoCaption. Genom att skapa guider som samlar denna kunskap och samtidigt gör den lättillgänglig så har man kommit väldigt långt i resan mot att bli personoberoende.

Stöd i det dagliga arbetet

Att medarbetare behöver snabb tillgång till dokumentation eller systemguider för att vara effektiva i sin arbetsvardag är ingen nyhet, då man sällan minns allt som sagts och visats under en formell utbildning. Vid formell utbildning kommer man endast ihåg en liten del av innehållet efter en längre period. Enligt 70-20-10-modellen kommer endast 10% av din kunskap från formellt lärande, 20% från samarbete med kollegor och hela 70% från det du lärt dig direkt i arbetsflödet. Det talar sitt tydliga språk att medarbetare behöver guider som visar vad de behöver göra för att genomföra sina arbetsuppgifter, i det specifika tillfälle som uppgifterna utförs.

Många organisationer stöter då på en ”vägg” som är arbetet att samla informationen på ett lättillgängligt sätt. Det kan ta tid att föra samman och strukturera den viktiga informationen. Det kan också vara svårt att motivera den tid som krävs för att tillverka det material som medarbetarna ska använda sig av. Detta har Willab Garden tagit sig an och lyckats med. De kom över till andra sidan väggen med ett flertal steg-för-steg-guider och textguider som på ett enkelt och överskådligt sätt beskriver arbetsmoment, detaljerar introduktioner och guidar medarbetare i hur man använder deras interna system. 

 

Victoria Larsson, verksamhetsutvecklare på Willab Garden, berättar vidare:

"InfoCaption är det verktyg vi länge behövt på Willab Garden för att samla all vår dokumentation kring lärande och utbildning. Vi använder InfoCaption inom flera områden, systemguider, introduktioner och produktutbildningar. InfoCaption har löst en hel del av våra utmaningar kring att sprida kunskap på ett enkelt och effektivt vis. Verktyget har också öppnat upp för nya idéer om hur vi möter upp framtidens behov av utbildning och lärande."

MG_Fb_Willab_22

Klicka här för att se steg-för-steg-guider från Willab Garden.

 

Willab Garden såg alltså nyttan i att lägga ned den tid som krävdes på att skapa guider för sina anställda, och det vill vi på InfoCaption lyfta. De har prioriterat något så viktigt som

  • att ge medarbetare det stöd som de förtjänar för att underlätta den stress som annars kan uppstå när man i sitt dagliga arbete stöter på hinder.
  • att avsätta tiden till att faktiskt skapa enkla steg-för-steg-guider. Det sparar tid på sikt, då det minimerar tiden som medarbetare behöver leta efter svar och tiden det tar för de medarbetare som sitter på kunskapen att om och om igen förklara för sina kollegor.

Vi i team InfoCaption tycker att Willab Garden har gjort ett fantastiskt arbete med sina guider, inte enbart kvaliteten utan även hur snabbt guiderna togs fram. De har skapat en utomordentlig grund att stå på som de kan utveckla vidare i framtiden, för att ge ännu bättre stöd till sina medarbetare.


Bra jobbat och stort grattis till Victoria Larsson, Willab Garden
/Team InfoCaption

 

Willab Garden har tack vare sitt fantastiska arbete fått utmärkelsen Månadens guide. 

 

 

Vill du lära dig mer om hur ni kan kunskapsdela på ett smidigt sätt?

Boka demo!

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Björn Johansson InfoCaption

Björn Johansson