InfoCaption
Boka demo

Effektiva how-to-guider: stöd i rätt kontext

Att navigera i ett nytt system innebär många gånger att bege sig ut på okänd mark. För Tanums kommuns Plan & Kart-avdelning innebar övergången till kartprogrammet myCarta att säkerställa att användarna snabbt och enkelt kunde lära sig systemets funktioner. Lösningen? Korta och användarvänliga how-to-guider via kontextstödet direkt i systemet.

Genom att prioritera de mest använda funktionerna skapade Tanum kommun steg-för-steg-guider som kortfattat och effektivt hjälper användaren att navigera i systemet. Arbetet, som till stora delar har utförts av Tanums kommun GIS-ingenjör Linnéa Åkerblom, har inneburit en smidigare övergång och en minskad inlärningskurva för användarna av myCarta. Responsen från användarna har varit positiv, inte minst tack vare guidernas tillgänglighet i kontextstödet. Genom att synliggöra guiderna direkt i användarnas arbetsflöde ökar tillgängligheten till information och användarna får rätt stöd i aktuell kontext. Om användarna växlar vy i myCarta dyker nya relevanta guider upp, som Linnéa och Tanums kommun har skapat i InfoCaption.

Karin Lundin, Ledningsstöd, i Tanums kommun bekräftar relevansen av arbetet med guiderna i kontextstödet:

"Värdet av arbetet med guiderna är väl enkelt uttryckt att Linnéa kunde gå på semester som planerat 1-2 veckor efter införandet utan att folk blev strandsatta i det nya systemet.”

En viktigt del av arbetet med guiderna har varit att identifiera de mest använda funktionerna och verktygen i myCarta för att kunna prioritera i guideskapandet. Vilka funktioner används mest? Är det några funktioner som är svårare att förstå än andra? Finns det verktyg i programmet som kräver tydligare instruktioner? Detta är exempel frågor som Tanums kommun fått ställa sig i arbetet med kartläggningen. Guiderna, som är av formatet steg-för-steg, består oftast av flera steg med tydliga avsnittsnamn för att användaren snabbt och enkelt ska kunna navigera rätt. Månadens guide består därför av ett typexempel på hur en av Tanum kommuns how-to-guider i myCarta är utformade.

Bildstorlek - Månadens guide Tanum kommun_Blogg_maj

Länk till en av Tanum kommuns steg-för-steg-guider i MyCarta

Tanums kommuns arbete uppmärksammar vikten av användbar kontextstöd och vägledning vid implementeringen av nya och befintliga system. Genom att tillgängliggöra relevanta, effektiva how-to-guider i kontextstödet, visar Tanums kommun vägen för vad effektiv systemstöd innebär. För den insatsen är de väl värda utmärkelsen Månadens guide – grattis Tanums kommun!

 

Tanums kommun får utmärkelsen Månadens guide

Varje månad utser vi på InfoCaption Månadens guide - en guide som vi vill lyfta lite extra på grund av värdet den skapar i organisationen. Som tack till personen/personerna som har skapat Månadens guide donerar vi varje månad 1 000 kr till organisationen Hand in Hand Sweden, som bekämpar fattigdom genom att skapa fler jobb i utsatta länder. Hand in Hand arbetar med modellen "hjälp till självhjälp", som går i linje med InfoCaptions egen mission "att göra det enklare för medarbetare att hjälpa varandra".

 

 

Läs mer om InfoCaptions lösning för kontextstöd - modulen Assist! 

Assist | Guidad arbetsdag

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Axel Österlund InfoCaption

Axel Österlund