InfoCaption
Boka demo

Dela och ta del av utbildningar inom offentlig sektor

Alla verksamheter har ett behov av lärande. Många har dessutom behov av samma typ av lärande då många verksamheter arbetar med samma områden och därav har liknande kompetenskrav. Detta är speciellt tydligt inom offentlig sektor och ännu mer specifikt för kommuner som tvärs hela landet till hög grad har liknande uppdrag och utbildningsbehov. Rimligtvis bör inte varje kommun behöva skapa exakt samma utbildning, då det på många sätt är ett resursslöseri både kopplat till tid och pengar. Samverkan och delning är helt enkelt en nyckelfaktor för effektiv användning av gemensamma resurser.

Talesätten kring att dela med sig är många: Delad glädje är dubbel glädje, Sno och glo och såklart klassikern att Inte uppfinna hjulet igen och även om de kan låta lite slitna så står vi helt bakom dem. Det pågår många initiativ för att dela kunskap mellan verksamheter inom offentlig sektor och vi på InfoCaption är stolta och glada att vara en plattform som främjar just det. Vi ser det också nästan som en skyldighet att verka som en möjliggörare för delning och samverkan då 44 % av Sveriges kommuner faktiskt använder InfoCaption idag. Utöver dessa kommuner tillkommer även myndigheter, regioner och norska kommuner.

I arbetet med att möjliggöra samverkan och delning mellan verksamheter inom offentlig sektor så har vi bland annat en plattform vi kallar för InfoCaption Dela där verksamheter både kan ladda upp utbildningar och hämta utbildningar. I vissa fall är det utbildningar som plockas precis som de är och i andra fall så "kommunifierar" man utbildningen med färg, form och innehåll. På Dela-plattformen idag kan man exempelvis hitta utbildningar om: introduktion, arbetsmiljö, delegering och politkerutbildning. Denna månad utser vi inte en specifik guide som Månadens guide, istället vill vi hylla alla verksamheter som har delat med sig innehåll och utbildningar till Dela-plattformen. Vi vill även lyfta upp verksamheter som har tagit till sig av innehållet och som därmed nyttjar våra gemensamma resurser effektivt!

Den i särklass största bidragaren till Dela-plattformen är Ljungby kommun där Mona Johansson sitter i framsätet. Ljungby kommun har främst delat med sig av basmaterial och specifika utbildningar inom Socialtjänsten. Att det är innehåll som riktar sig mot Socialtjänsten är extra positivt eftersom det är det område inom kommuner där InfoCaption används allra mest. Såhär säger Mona om InfoCaption Dela:

I kommunerna utgår vi alla från samma lagar och föreskrifter men alla kommuner har behov av att skapa sina egna riktlinjer anpassade efter förutsättningarna i kommunen. Dessa rutiner och riktlinjer har dock ofta ett likartat upplägg och innehåll. Vi har alltså bra förutsättningar för att kunna använda oss av Dela-plattformen då det gäller grundmaterial, som en genväg där vi kan ta hem och kommunanpassa material ifrån. Förutsättningar för att kunna ta hem guider är att fler delar. Fler guider inspirerar också till nya sätt att presentera på och på så sätt får vi mer hjälp av varandra än bara själva innehållet. Dela på!

Ytterligare en bidragare är Forshaga kommun som har skapat en introduktionsutbildning för nyanställda som har återanvänts många gånger av andra kommuner. Lina Wiklundh från Forshaga kommun som är ansvarig för InfoCaption inom kommunen säger såhär om Dela-plattformen: 

Jag tycker Dela-plattformen är toppen! Vi i Forshaga kommun har både delat med oss och laddat hem material som vi anpassat till vår verksamhet. Kommuner har ofta samma eller liknande behov och genom att dela med oss spar vi mycket tid och resurser. Dessutom är det en inspirationskälla att ta del av andras kreativa produktioner!  

En annan kommun som har varit aktiv på Dela-plattformen är Gällivare Kommun som bland annat tagit del av en introduktionsutbildning (skapad av Tranemo Kommun). Magnus Johansson, systemförvaltare för InfoCaption på Gällivare Kommun, menar att konceptet Dela är kanon då möjligheten att plocka färdiga produkter både inspirerar och utvecklar den egna verksamheten. Han lyfter även upp att det krävs engagemang från alla kommuner för att hålla innehållet relevant och skickar en liten passning till övriga kommuner som sitter på interna guldkorn som andra kommuner skulle ha nytta av.

Vill ni dela med er?

Vi jobbar alltid med att fylla på plattformen med nya och aktuella utbildningar. Vi är dock såklart beroende av att verksamheter inom offentlig sektor delar med sig med utbildningar som kan gynna andra kommuner eller verksamheter. Sitter du på en utbildning som du har skapat? Tveka inte att höra av dig till oss så kommer vi med glädje att lägga upp den. Finns det delar som ni vill hålla interna kan vi även stötta med generalisering av utbildning.

MG_Blogg_featured_23_Dela_majKlicka här för att se komma till DELA-plattformen (obs! konto behövs)

Gemensam utmärkelse till Månadens guide

Varje månad utser vi på InfoCaption Månadens guide - en guide som vi vill lyfta lite extra på grund av värdet den skapar i organisationen. Som tack till personen/personerna som har skapat Månadens guide donerar vi varje månad 1 000 kr till organisationen Hand in Hand Sweden, som bekämpar fattigdom genom att skapa fler jobb i utsatta länder. Hand in Hand arbetar med modellen "hjälp till självhjälp", som går i linje med InfoCaptions egen mission "att göra det enklare för medarbetare att hjälpa varandra".

Vi i team InfoCaption tycker att alla bidragare till innehåll Dela-plattformen absolut går i linje med vår vision: att göra det enklare för medarbetare att hjälpa varandra. Ni alla är värda en extra stor hyllning denna månaden.

 

 

Vill du lära dig mer om hur ni kan skapa enkla guider som skapar stor skillnad i din verksamhet?

Boka demo!

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Elin Lundqvist InfoCaption

Elin Lundqvist