InfoCaption
Boka demo

Så kan ni göra era digitala utbildningar mer personliga

Fler och fler digitaliserar sina utbildningar för att spara på resurser och effektivisera lärandet. Detta ger såklart ofta en stor vinning, men man tappar också den personliga känslan. Här kommer ett tips på hur ni kan personifiera även de digitala utbildningarna.

Vi på InfoCaption har märkt att fler och fler organisationer börjar ändra på hur man utbildar sina anställda. Det handlar då om att i en högre grad än tidigare erbjuda e-utbildningar vid onboarding av nyanställda och vid vidareutbildning av befintlig personal. Traditionella lärarledda utbildningar förekommer fortfarande men mer sällan, detta eftersom dessa ofta är resurskrävande för verksamheten. Och kunskapen som lärs ut på en sådan utbildning glömmer vi människor tyvärr snabbt bort om den inte aktivt underhålls efter kurstillfället.

Det är också tydligt att den som behöver lära sig något nytt eller som behöver stöd numera hellre tar del av informationen efter sina förutsättningar och väljer gärna själv en lämplig tidpunkt snarare än att gå på en inbokad, fysisk utbildning.

För att behålla den personliga känslan och närvaron som fysiska utbildningar ändå skapar ger InfoCaption möjligheten att kombinera bland annat skärminspelningar och textguider med videos där man exempelvis har filmat sig själv med telefon eller kamera. Inspelningarna kan sedan användas till att välkomna och ge praktisk information till deltagarna i e-utbildningen.

Med detta i bakhuvudet har vi denna månad valt att lyfta fram ett kundexempel. I Hässleholm kommuns digitala handbok för nyanställd vårdpersonal har de lagt med en introduktionsfilm där dåvarande förvaltningschef Annika Andersson välkomnar de nyanställda. 

Maria Olsson, IT-strateg på kommunen, berättar själv hur hon tänkte:

"Inför sommaren 2016 såg vi ett behov att förändra vår introduktion för våra sommarvikarier. Vi ville göra en mer personlig digital introduktion. Vi skannade av kommunsverige och fick idén till att be vår förvaltningschef spela in en välkomstfilm.

Filmen ger en helhetsintroduktion till vad omsorgsförvaltningen vill signalera för budskap åt den som blir anställd inom omsorgsförvaltningen i Hässleholm. Introduktionsfilmen har sedan använts tillsammans med handboken för all nyanställd vårdpersonal."

Vi på InfoCaption tycker detta är ett av många bra exempel på hur man kan skapa närvaro och känslan av att sitta i ett klassrum. Ett till plus är att eftersom de anställda kan gå igenom kursen så många gånger och precis när de vill kan kunskapen underhållas och därmed bibehållas. Med andra ord återanvänds deras introduktionsutbildning som Self-Service efter utbildningstillfället!

 

Vill du också lära dig att skapa mer
personliga introduktionsutbildningar?

New call-to-action

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Niklas Rosén InfoCaption

Niklas Rosén