InfoCaption
Boka demo

Lättillgänglig kunskap effektiviserar utbildning för nyanställda

När kunskap och information finns dokumenterad och tillgänglig digitalt blir det möjligt att ta till sig den när och var som helst. Det här är något som både medarbetare och organisationen vinner på.

Att ta fram ”how to”-guider har många fördelar. De kan agera stöd i vardagen för den som sitter fast och inte vet hur en arbetsuppgift i ett system eller i praktiken ska lösas. Man kan också korta ner introduktionsutbildningar genom att utbilda på en mer övergripande nivå, och istället låta ”how-to”-guiderna hjälpa den anställde med detaljerna när behovet finns.  

Förutom att vara komplement till en introduktionsutbildning kan digitala guider även agera substitut för en fysisk utbildning för de medarbetare som inte haft möjlighet att närvara vid det bestämda tillfället.

För att korta ner en onboarding-process ytterligare kan man också skicka ut guiderna innan en fysisk utbildning för att förbereda dem på det som utbildningen kommer att gå igenom.

Ljungby kommun hade just detta i åtanke när de tog fram en handbok som stöd vid en utrullning av Office 365 i sin organisation.

 

Ljungby kommun månadens guideKlicka här för att öppna handboken.


Albina Ajvazaj som skapat handboken berättar hur hon tänkte:

”Ljungby kommun har under hösten 2018 påbörjat utrullning av Windows 10 och Office 365. Ett av mina uppdrag i detta projekt var att utbilda administrativ personal på förvaltningarna. Handboken är ett komplement till den lärarledda utbildningen och ett stöd för de som inte får lärarledda utbildningen. Den hjälper också nyanställda att snabbare komma in i Office 365.

InfoCaption har vi endast haft i ett år och Ljungby kommun ser att det kommer att användas i allt större uträckning och inom flera områden, som till exempel guider till olika verksamhetssystem, portal för nyanställda, utbildningstester mer mera. Handboken är bara början”

Vi i InfoCaption tycker handboken är ett perfekt exempel på hur man kan ge sina medarbetare möjlighet att kunna lära sig efter sina förutsättningar. Det är också ett bra exempel på hur en handbok kan ha många olika syften; som komplement till en utbildning, som stöd i vardagen och för snabbare onboarding av nyanställda. Handboken förtjänar verkligen titeln Månadens guide i november!

Bra jobbat och stort grattis till:
Albina Ajvazaj, Ljungby kommun!

/Team InfoCaption

Som tack till personen eller personerna som har skapat månadens guide väljer InfoCaption att varje månad donera 1000 kr till en ideell organisation som tillhandahåller utbildningar eller på annat sätt hjälper människor in på arbetsmarknaden.

Vill du lära dig mer om hur lättillgänglig kunskap kan effektivisera introduktion av nyanställda?

New call-to-action

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Niklas Rosén InfoCaption

Niklas Rosén