InfoCaption
Boka demo

Så förhindrar ni att det som lärs ut glöms bort

När det är dags att lära ut något till medarbetarna är det lätt att man pushar ut för mycket information på en och samma gång. Genom att istället inledningsvis utbilda på en övergripande nivå kan man skapa generell förståelse för den nya informationen, och låta medarbetarna ta del av detaljerna vid senare tillfällen – förutsatt att det finns stöd för det såklart.

När vi människor ska lära oss något nytt är vi ibland inte mottagliga för allt som lärs ut. Speciellt vid en nyanställning där vi ska lära oss massor om den nya arbetsplatsen under en koncentrerad period, innebär ”korvstoppning” tillsammans med vår glömskekurva att vi snabbt glömmer detaljerna.

En del av våra kunder säger att ”Vi måste tänka annorlunda och faktiskt börja utbilda på en övergripande nivå och inte i detaljer. Detaljerna kan de lära sig när de har behovet i vardagen”. Att kunna lära sig på egen hand kräver ju att förutsättningarna för det finns. Till generella ämnen, som exempelvis hur man skapar pivottabeller i Excel finns Google och andra publika källor till hjälp. Men till verksamhetsspecifika ämnen behöver verksamheten själv skapa kunskapsmaterial.

En av våra kunder som har anammat detta är Säffle kommun som skapade ”Det sociala intranätet”, en övergripande introduktion till intranätets sociala funktioner. Introduktionen är skapad som en ”Steg-för-steg-guide” i InfoCaption med både video och skärminspelningar med berättarröst. Guidens fokus är inte att gå in på alla detaljer, utan att få medarbetarna att förstå och använda intranätets sociala funktioner. När det sedan behövs kan medarbetarna söka fram andra, mer detaljerade guider, för att få reda på mer om de specifika funktionerna.

Säffles guide.Klicka här för att se guiden.

Tess Winborg som skapat guiden berättar själv hur hon tänkte:

”När vi införde ett nytt socialt intranät under 2018 insåg vi snabbt att vi behövde skapa guider för att introducera och utbilda våra medarbetare. Vi skapade ett antal guider kring intranätets olika funktioner, och för att få med alla medarbetare på tåget och bli aktiva och sociala på intranätet skapades guiden “Det sociala intranätet”.

Guiden täcker in intranätets sociala funktioner, där mycket fokus ligger på att visa hur medarbetarna kan jobba med sina aktivitetsflöden genom att skriva, dela och gilla inlägg.”

Vi i team InfoCaption tycker det är ett bra exempel på hur kort och enkel en första introduktion till någonting kan vara, när det finns möjlighet att lära vidare genom efterföljande material. En annan sak som utmärker Säffle kommuns guide är att den inleds med en introduktionsvideo, vilket gör den mer personlig och man får en liten del av klassrumskänslan från en fysisk utbildning. Helt klart en välförtjänt vinnare av månadens guide i oktober!

Bra jobbat och stort grattis till:
Tess Winborg, Säffle kommun

/Team InfoCaption

InfoCaption väljer att varje månad donera 1.000 SEK till en ideell organisation som tillhandahåller utbildningar eller på annat sätt hjälper människor in på arbetsmarknaden, detta som tack till personen/personerna som har skapat månadens guide.

Vill du också förebygga medarbetarnas glömskekurva?

Boka demo

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Niklas Rosén InfoCaption

Niklas Rosén