InfoCaption
Boka demo

Digitalt lärande för anställda utan dator eller fast arbetsplats

Det är långt ifrån alla som använder en dator eller arbetar i olika datorsystem i sin arbetsvardag. Exempel kan vara lokalvårdare, hantverkare och tekniker. Oavsett yrke så finns det situationer då vi behöver hjälp och vägledning i vårt arbete.

Hur kan en anställd som exempelvis servar hårdvara eller som använder medicinsk utrustning få hjälp när en dator inte finns tillhands? Utvecklingen i samhället ”vi är alltid uppkopplade” öppnar stora möjligheter då nästan alla har tillgång till en mobiltelefon med internetuppkoppling.

Genom att använda QR-koder eller NFC-taggar kan en anställd få snabb tillgång till en instruktion med hjälp av telefonens inbyggda kamera som scannar koden eller ”läser” NFC-taggen. QR-koder/NFC-taggar kan med fördel placeras på många ställen och underlätta för en bredare målgrupp. Ett exempel kan vara en en kod/tagg på kontorsskrivarna som visar hur du konfigurerar follow-me-print.


På Nordlandssykehuset i Norge, som är vinnaren av månadens guide, har man förstått möjligheterna och tagit fram en konceptguide som används vid intern marknadsföring.    

Digitalt lärande_QR-kod_månadens guide december 2019Klicka här för att se guiden!

Trond Kristiansen (Rådgiver på Nordlandssykehuset HF) som skapat guiden berättar själv hur han tänkte:
 

"Guiden skapades som en enkel konceptvideo för att illustrera hur man kopplar en guide till olika utrustningar och rum, och använder smartphones och surfplattor för att titta på guiden. Vår erfarenhet hittills är att QR-kod fungerar bäst för de flesta användarna."

Vi i team InfoCaption har valt att lyfta fram denna guide då QR-koder/NCF-taggar öppnar stora möjligheter att nå ut till fler användare. Tillgänglighet är viktigt när det handlar om självhjälp.

Psst... I guiden visas en QR-kod efter 11 sekunder. Testa gärna att scanna QR-koden så kommer du att få lära dig hur man analyserar blodgas i en Radiometer ABL90 FLEX.

Bra jobbat och stort grattis till:
Trond Kristiansen, Nordlandssykehuset HF

/Team InfoCaption

 

InfoCaption väljer att varje månad donera 1.000 SEK till en ideell organisation som tillhandahåller utbildningar eller på annat sätt hjälper människor in på arbetsmarknaden, detta som tack till den/de personer som har skapat månadens guide.

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Niklas Rosén InfoCaption

Niklas Rosén