Vi använder cookies för att se till att webbplatsen fungerar som avsett och för att samla in statistik om dess användning så att vi kan förbättra din upplevelse.

Acceptera
InfoCaption
Boka demo

Dela kunskap = Väx tillsammans

Kunskap är makt sas det för några hundra år sedan, och i vissa fall kan det ju fortfarande stämma. Men om vi delar med oss med våra tankar och idéer kan vi hjälpa varandra och fortare komma framåt. Dela dig av det du vet och låt det kombineras med någon annans kunskap och erfarenheter. På så sätt kan en ny idé växa fram. Ett plus ett blir lika med tre.

En del av oss (jag är mästare på det) låter stoltheten ta över och tänker ”kan själv!” när vi stöter på ett problem, men varför uppfinna hjulet på nytt? Att ta hjälp av någon som vet kortar med säkerhet ner tiden som det tar att lösa problemet och i vissa fall kan ni tillsammans hitta en ny och mer effektiv lösning med er gemensamma kunskap.

Somer_Francis_BaconFrancis Bacon sa i sin bok "Religious Meditations, Of Heresies (1597)" att kunskap är makt.

 

Att göra något nytt av något gammalt

Som gamer, dvs. en som spelar dator/tv-spel, hämtar jag ibland kunskap av andra i form av Youtube-klipp där någon visar hur man klarar sig förbi det ställe i spelet där jag har kört fast. När jag skapar musik på min dator gör jag samma sak om jag vill lära mig något nytt om det programmet jag använder. Oftast direkt efter jag har sett någon annan klara av utmaningen hittar jag andra användningsområden för det jag just lärde mig. Någon annans kunskap kombinerat med mina erfarenheter blir en ny insikt. Som sagt… Ett plus ett blir alltså tre.

En framgångsfaktor i verksamheter

I en organisation kan man använda sig av samma princip, dvs. att dela kunskapen vidare till sina medarbetare för att de ska få använda sin tankekraft och kreativitet till att forma den till någonting nytt. På så sätt höjer man även den allmänna kunskapsnivån och blir personoberoende efter som all kunskap finns där, åtkomlig för alla. Och var är där? ”Där” bör vara ett ställe som är lätt tillgängligt. Ett ställe där vem som helst i verksamheten kan både hämta och lagra sin kunskap när som helst och gärna var de än befinner sig. På bussen, i soffan, på sitt kontor, på arbetsgolvet, i garaget… ni fattar. Att kunna ta reda på det man behöver i just det ögonblicket som man behöver det gör arbetsdagen, och vardagen, så mycket smidigare eftersom onödigt långa kunskapsrelaterade stopp kortas ner betydligt. Att kunna dela det man håller på med blir därför lika viktigt – så båda delarna behöver vara lika enkla att utföra.

my-life-through-a-lens-110632-unsplash-1024x576Fotat av "My Life Through A Lens"Unsplash

 

Dela med dig och få tillbaka

På samma sätt som stoltheten kan sätta stopp för att ställa frågan ”Kan du hjälpa mig?” kan den även sätta stopp för att säga ”Här ska jag lära dig någonting”. På en arbetsplats kan ju kunskap vara just makt, för om någon annan vet det jag vet är jag inte lika värdefull längre.

Jag har känt någon gång att jag inte vill lära vidare för att ”Det får väl hen lära sig själv som jag har gjort” (läs med en grinig röst) eller, ”Om jag lär hen detta kanske jag blir en överflödig resurs”. Det är ju såklart bara baserat på mina osäkerheter. Som tur är har jag släppt taget om de tankebanorna, för som jag nämnde lär man sig oftast något av att dela med sig. Med mina erfarenheter och mitt tankesätt får den andre personen ett nytt perspektiv. Om den personen också delar med sig har jag dessutom lärt mig något nytt bara av att berätta det jag vet, är det inte häftigt?

Kontakta

InfoCaption

Vi på InfoCaption är ett gäng entusiaster som sysslar med kunskapsdelning, Performance Support, e-learning och mycket mer.

Ta gärna kontakt med författaren för att diskutera om något i artikeln.

Adam Eriksson InfoCaption

Adam Eriksson