InfoCaption
Boka demo

Öka kraften i ert läromaterial - aktivera flera sinnen

Månadens guide - juni 2019

En bild säger mer än tusen ord är ett vanligt ordspråk. Men det är inte bara ett ordspråk – vi människor ser och minns faktiskt i bilder. Det är bra att ha i åtanke när du som producent skapar guider. Och det är kanske därför InfoCaptions guidetyp Steg-för-steg-guide är den guidetyp som används flitigast av våra kunder. När vi ser (och hör) något förklaras för oss så arbetar flera sinnen samtidigt, vilket ökar chanserna att det vi tar del av faktiskt blir till kunskap.

Den fantastiska utvecklingen av vår Textguide-editor ger dig som användare ännu större möjligheter till att skapa tydliga och pedagogiska instruktioner med olika typer av media. Exempelvis kan en Steg-för-steg-guide bäddas in för att hjälpa till att visa hur något fungerar. Du kan också bifoga bilder, länkar, kunskapstester och mycket annat för att låta så många sinnen som möjligt få arbeta in kunskapen. Det blir inte bara intressant att titta på för den som letar hjälp eller behöver lära sig något, det ökar även chansen att nå fram till flera personer då vi människor vill ta del av innehåll på olika vis. En del vill läsa, en del vill se, en del vill lyssna och så vidare…

Vi vill denna månad lyfta fram Kungsbacka kommun och Pernilla Espling Ek som verkligen har lyckats skapa en Textguide med titeln Ta på strumpa med hjälp av segelduken. Innehållet är väldigt enkelt att ta till sig och innehåller bilder, video och text.

Pernilla Espling Ek berättar själv:

"Jag skapade guiden för att kunna nå ut till många i min förvaltning Vård och Omsorg. Hjälpmedlet som används i guiden är verkligen helt suveränt och något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill att fler skall kunna underlätta sin arbetsvardag i det viktiga uppdrag vi har. Tanken är att man skall dels kunna se filmsnutten och dels kunna göra steg för steg för att få till en bra teknik. Att lätt kunna söka och se igen många gånger är ju ingen nackdel."

Vi på InfoCaption tycker detta är ett jättebra exempel på att skapa förståelse för hur något ska utföras i praktiken. Samma tänk är även applicerbart när det handlar om hur något utförs i ett system. Bilder, video, text samt färgsättning på sektioner skapar ett lättsamt material att ta del av.

Bra jobbat och stort grattis till:
Pernilla Espling Ek!

/Teamet på InfoCaption

InfoCaption väljer att varje månad donera 1.000 SEK till en ideell organisation som tillhandahåller utbildningar eller på annat sätt hjälper människor in på arbetsmarknaden, detta som tack till personen/personerna som har skapat månadens guide.


Till guiden

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Adam Eriksson InfoCaption

Adam Eriksson